Boeken

 

De Geus, 2022

Na de dood van haar ouders komt Margriete in het bruisende, ruwe Gent terecht. Terwijl haar oudere broers hun handen vol hebben met schilderen en huizen versieren voor wie rijk en machtig is, brengt zij haar dagen door in een klooster waar ze manuscripten verlucht, en haar avonden bij haar beschermvrouw. Haar vriendschap met een kruidengenezeres en vroedvrouw geeft haar een inkijk in de wereld van leven en dood, doet haar nadenken over de ingrijpende keuze die haar wacht: trouwen en stoppen met schilderen, of schilderen en voor altijd maagd blijven.
Weinigen weten dat de beroemde broers van Eyck ook een schilderende zus hadden. Margriete vertelt het verhaal achter Het Lam Gods, een van ’s werelds meest iconische schilderijen, gezien door de ogen van een middeleeuwse vrouw.

 

Lannoo, 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Over kruidengenezeressen van altijd en overal, over magie en bijgeloof, en over doodgewone mensen die zomaar van hekserij beschuldigd werden. 

En natuurlijk kom je ook alles over Halloween te weten.

 

 

 

 

 

Lannoo, 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Ieper, 2014.

Alice, de middelste van vijf kinderen, is tien wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt.
In dit ontroerende verhaal ziet zij haar familie uiteenvallen en slaat op de vlucht met haar jongere broer en zusje.
Iedereen is sterk als het moet, is haar gezegd.
En ook: alles komt goed, altijd.
Maar klopt dat wel?

 

Polis, 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Drie zussen blikken terug op hun leven en maken de balans op. Wat blijft er over van hun brandende kinderdromen en hun verlangens van weleer? Hoe heeft de jarenlange spanning tussen zusterliefde en rivaliteit hun blik op elkaar en op de wereld gekleurd? En waarom kleeft de schaamte aan elk van hen, als een tweede huid? Intussen ligt Ivo, hun vader, op zijn sterfbed. Zijn leven speelt zich alleen nog af in zijn hoofd. Ivo heeft zijn schaamte losgelaten, en daarmee ook zijn schuldgevoel. Hij denkt na over zijn dochters, over zijn te vroeg gestorven vrouw en over het geheim dat hem kwelt.

Haar gaat over grote vragen rond liefde en verraad. En over kleine vragen, zoals deze: waarom nemen vrouwen zo graag ritueel afscheid van hun meisjesjaren? En waarom knippen ze hun haren kort?

 

Lannoo, 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan is negen en niks bijzonders. Alleen zijn naam al.
Hij is niet klein en niet groot. Niet dik en niet dun. Zijn haar is niet blond en niet bruin. Hij is gewoon.  Zo gewoon dat hij zin heeft om het uit te schreeuwen. Het is genoeg geweest! Hij is het zat. Maar morgen wordt alles anders, wacht maar af.

Vertalingen: Duits, Koreaans, Lets

 
Lannoo, 2013

 

 

 

 

 

 

Een meeslepend verhaal vol verrassende wendingen tegen de woelige achtergrond van het 18de-eeuwse Parijs, waar onheilspellende dingen gebeuren…

De vader van Louis en Camille is zijdehandelaar. Hij vertrekt naar China, en zal voor de winter thuis zijn. Maar het wordt winter, en hij blijft weg. Niemand weet wat er is gebeurd, niemand durft erover te praten. Want zolang er gezwegen wordt, is alles mogelijk.

Een animatiefilm op basis van het boek is in de maak.

Lannoo, 2009

 

 

 

 

 

 

 

Toen de beroemde schrijver en filosoof Jean-Jacques Rousseau in 1762 Emile ou de l’éducation – een baanbrekend boek over opvoeding – schreef, wist niemand dat hij zijn vijf eigen kinderen op de dag van hun geboorte naar een vondelingentehuis had gebracht. Dit boek vertelt het verhaal van zijn oudste zoon: hoe het had kunnen zijn.

Leon groeit op als vondeling in de Morvan. Gelukkig is er Méline, haar warmte maakt alles draaglijk. Wanneer zij doodgaat, is Leon voor het eerst echt alleen. Ondanks het gemis weet hij dat hem maar een ding te doen staat: leven.
In de woelige onderbuik van Parijs raakt hij in de ban van lezen en schrijven. En van de gekte die liefde heet. Wat hij nog niet weet, is dat zijn moeder binnenkort zijn pad zal kruisen. Maar als hij ontdekt wie zijn vader is, wordt hij pas echt kwaad.

Prijzen: Boekenleeuw, prijs letterkunde Provincie Oost-Vlaanderen, Kleine Cervantes
Vertalingen: Frans, Duits, Italiaans

 

 

 
Davidsfonds, 2008

 

 

 

 

 

 

 

Lilith, Servilia, Diane de Poitiers, Madame de Pompadour, Camille Claudel, Monica Lewinsky. Hun fascinerende verhalen worden gespiegeld aan het dagboek van Mieke, een minnares vandaag.

Mieke wisselt noodgedwongen van gedaante; nu eens de bezorgde oma of de stapelverliefde bakvis, dan weer de vurige stoeipoes. Om steeds weer te eindigen als ontgoochelde minnares. Wanneer ze besluit een zelfhulpgroep op te richten voor lotgenoten, gaat het mediacircus pas echt aan het rollen.  Honderden vrouwen zoeken troost bij haar, maar heeft ze zelf wel alles in de hand?
Een intieme blik in de harten van minnaressen. Vroeger en vandaag.

 

Lannoo, 2007

 

 

 

 

 

 

 

Hoelang moeten we wachten voordat het weer koeler wordt op aarde? Hoe kan de aarde op een broeikas lijken als er geen glas overheen zit? Wat heeft het broeikaseffect met chemie te maken? Is het dan zo erg dat het een beetje warmer wordt? Wat is groene energie? De K.U. Leuven stelde haar deuren open voor leergierige kinderen. Ze bestookten de professoren met honderden vragen over wetenschap, geschiedenis, psychologie en nog zoveel meer. Kathleen Vereecken bundelde de interessantste, leukste en meest originele vragen over het broeikaseffect en Benjamin Leroy zorgde voor grappige illustraties. Met quizvragen en experimenten In samenwerking met professor Luc Van Meervelt.

Vertalingen: Koreaans

 

Lannoo, 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom krijg je water in je mond als je iets lekkers ruikt? Waarom huil je als je verdriet hebt? Waarom lusten mijn ouders witlof en ik niet? Waarom voel je vlinders in je buik als je verliefd bent? Waarom kijken veel mensen zo graag naar enge films? In het najaar van 2005 stelde de K.U.Leuven haar deuren open voor leergierige kinderen. Ze bestookten de professoren met honderden vragen over wetenschap, geschiedenis, psychologie en nog zoveel meer. Kathleen Vereecken bundelde de interessantste, leukste en meest originele vragen over zintuigen en gevoelens. Ontdek waarom knuffelen gezond is, hoe bijen zich gedragen als ze kou hebben en waarom we pijn voelen.

 

 

 

Querido, 2006

 

 

 

 

 

 

Een creoolse plantage aan de Mississippi, Louisiana. Lara, een blanke plantersdochter, en Rebecca, een zwarte slavin, groeien samen op en worden hartsvriendinnen. Maar de opdeling tussen zwart en blank, tussen slaaf en meester, haalt ze wreed en onherroepelijk uit elkaar. Dan breekt de burgeroorlog uit. Het einde van de slavernij is in zicht, de wereld zal nooit meer hetzelfde zijn. Maar vinden Lara en Rebecca elkaar wel terug?Een ode aan vriendschap en vrijheid.

 

 

Querido, 2002

 

 

 

 

 

 

 

 

Van zwarte kunst tot witte heks: alles over heksen vroeger en nu.
Waar komt de sprookjesheks vandaan? Waarom dragen heksen een zwarte puntmuts en vliegen ze op bezemstelen? En wat hebben katten met heksen te maken?
Lang geleden had elk dorp wel een vrouw die met kruiden en oude rituelen helpen kon bij ziekte en andere gevaren. Omdat ze vaak ’s nachts hun mysterieuze praktijken uitvoerden werden hun al snel allerlei magische krachten toegedicht: ze konden vliegen of zichzelf in een dier veranderen. Men raakte ervan overtuigd dat die heksen samenwerkten met de duivel en schuld hadden aan alles wat misging. Hekserij werd streng verboden. Dat leidde tot de bekende heksenproeven, folteringen en brandstapels. Hele dorpen raakten in de ban van de angst en het regende valse beschuldigingen. Maar wie waren de mensen die beschuldigd werden? Hoe dacht men heksen te herkennen, en hoe is het zover kunnen komen?

Querido, 2001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Josephine, de jongste uit een nest van veertien, groeit op in een wereld die bruist van grootse verwachtingen en levenlust. Het is 1921, de Grote Oorlog is voorbij en moet nu maar snel vergeten worden. Geen verhalen over gruwel en ellende meer, geen verhalen over voor altijd gekneusde jongens en hun heldendom. De stille gezichten van het witte doek, dát zijn de nieuwe helden: Rudolph Valentino, Mary Pickford, Lillian Gish.
Dromen en verlangen is mooi, maar een beetje zoete werkelijkheid is ook nooit weg. In het beschermende donker van de cinemazaal zoekt Josephine een ‘spekkenlief’. Elke keer opnieuw. Het zijn stille romances, die net zolang duren als het leegeten van een zak snoep. Kort, zoet en veilig.
Tot Josephine Victor ontmoet. Stille ondoorgrondelijke Victor, die gekweld wordt door een oorlogsherinnering en die zo anders is dan alle andere jongens die ze ooit heeft gekend. Beetje bij beetje groeit haar fascinatie voor hem uit tot een obsessie. Alleen voor hém is er nog plaats in haar hoofd, zo lijkt het. Voor hem en zijn Grote Oorlog. En al die tijd broeit onderhuids een ándere oorlog, haar eigen. De onuitspreekbare.

Querido 1999

 

 

 

 

 

 

 

 

Cecilia is elf en niet veel meer dan tachtig centimeter groot. Ze groeit niet meer. Omdat ze op de boerderij eerder in de weg loopt dan mee kan helpen, verkoopt haar moeder haar aan de kermisgast Oscar.

Nu krijgt Cecilia een prinsessenleven: ze treedt op, ze danst en zingt op de kermis, en krijgt lekker eten. En zo jong als ze is verdient ze haar eigen boterham. Maar het grote poppenhuis waarin ze woont lijkt wel te krimpen… zou ze nu toch groeien? Wat moet er van haar worden als ze niet meer op de kermis kan werken?
En dan verschijnt Alice ten tonele. En met Alice komt ook het verlangen naar haar moeder terug.

 

 

Standaard Uitgeverij 1997

 

 

 

 

 

 

 

 

De veertienjarige Charlotte groeit op in het grauwe 19de eeuwse Gent. Samen met haar ouders, broers en zusje woont ze in een beluik. De barre werkomstandigheden, de slechte huisvesting en de nietsontziende armoede maken het leven – bijna – uitzichtloos.
Door de ontmoeting met Karel, een drukkerszoon die ‘slechts’ halve dagen moet werken en nog school mag lopen, maakt Charlotte kennis met het opkomende socialisme, de strijd tegen kinderarbeid, de strijd voor algemeen stemrecht (voorlopig alleen voor mannen) en de leerplicht.
Voor dit boek inspireerde Kathleen Vereecken zich op het leven van haar overgrootmoeder, die als kind van zeven al ging werken in een vlasspinnerij

.

 

Standaard Uitgeverij, 1995

 

Standaard Uitgeverij 1994

 

 

Standaard Uitgeverij, 1993